Πολιτική ενημέρωση

Τύμπανα πολέμου στην Κύπρο: Έπιασε δουλειά το τουρκικό γεωτρύπανο

Την ώρα που στη Μάλτα οι MED7 καταδίκαζαν την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ προειδοποιώντας για την λήψη μέτρων από την ΕΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυπτε πως το τρυπάνι έπιασε δουλειά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ με νέες προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά στο πρακτορείο Anadolu, αποκαλύπτει πως έχουν ξεκινήσει γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου.

«Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερο μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει σε εκείνη την περιοχή», είπε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτό, διερωτήθηκε. «Ο λόγος είναι ότι παρά τις προειδοποιήσεις μας η ε/κ πλευρά έκανε μονομερώς σεισμικές έρευνες και τώρα ξεκίνησε γεωτρήσεις. Γιατί λέμε μονομερώς; Εδώ έχει δικαιώματα και η ‘’τδβκ’’ και ο τ/κ λαός. Αυτό το αποδέχεται και ο ρ/κ τομέας, και η ΕΕ το αποδέχεται. Εμείς τους είπαμε ‘’να κάνετε αυτά τα βήματα αφού πρώτα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τ/κ’’. Λένε ‘’μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της ΕΕ», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος πως «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν» υποννοώντας υποχώρηση της Κύπρου έναντι των τουρκικών αξιώσεων.

Στην ίδια συνέντευξή είπε ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τ/κ έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Βρετανία αυτή την περιοχή την θεωρεί αμφισβητούμενη και ότι «η δήλωση των ΗΠΑ είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε.

Στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου MED7 αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφέρεται και το εξής για την Τουρκία: «Εκφράζουμε την βαθιά μας οδύνη γιατί η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Εκφράζουμε μεγάλη ανησυχία για την πραγματική ή επικείμενη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ. Καλούμε την Ε.Ε να παραμείνει ενεργή στο θέμα και αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειες της, να εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα».

Πηγή: Newsbomb.gr

Tags
Περισσότερα...

Επιλεγμένα νέα

Close