Βίντεο-ενημέρωσηΠολιτική ενημέρωση

Τσίπρας: Δεν κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο της λαϊκής Δεξιάς

Απειλές ότι εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές κινδυνεύουν με ακύρωση οι παροχές που εξήγγειλε προεκλογικά, καθώς θα τις «μπλοκάρει» ο υποψήφιος επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μάνφερντ Βέμπερ.

Καλούμε την Τουρκία σε διάλογο για το μοναδικό ζήτημα που έχουμε, αυτό της υφαλοκρηπίδας, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κύριος Τσίπρας εκτίμησε πως «ο κίνδυνος είναι διαρκής για θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, καθώς ο γείτονάς μας είναι «απρόβλεπτος, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, έχει εσωτερικές εντάσεις κι αυτό είναι ανησυχητικό», όπως είπε ενώ εστίασε και στα «ανοιχτά μέτωπα στα νότια».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τις ισχυρότερες συμμαχίες από ποτέ, όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν την Κύπρο και με τριμερή σχήματα συνεργασίας έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα πλέγμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ανατολική Μεσόγειο», είπε και συνέχισε: «Όλοι θέλουν να συνεννοηθούμε για τα κοιτάσματα της περιοχής και μόνο η Τουρκία λέει “δεν συζητώ”. Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Πρέπει να ξέρετε ότι την ίδια στιγμή που γίνονται οι προκλητικές ενέργειες, υπάρχει ένας διάλογος για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Υπάρχει η διπλωματική αντιπαράθεση, αλλά υπάρχει και η ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα και το αναγνωρίζει και η άλλη πλευρά αυτό. Η συζήτηση αφορά μέτρα που έχουν ξανασυζητηθεί και εμείς τους καλούμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για το μοναδικό ζήτημα που έχουμε με τους γείτονες, που είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας».

«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο νέας συνάντησης ή τηλεφωνήματος με τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά ο λαός πρέπει να ξέρει ότι η Ελλάδα έχει στάση σταθερή, χτίζει συμμαχίες και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας σε ανώτερο επίπεδο με την Τουρκία. Αν χρειαστεί μια συνάντηση, θα γίνει, να είστε βέβαιοι», είπε ο κύριος Τσίπρας.

Τα μέτρα που εξαγγείλαμε ήταν το αποτέλεσμα του σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας

Εξαγγείλαμε μέτρα που δουλεύαμε πάρα πολύ καιρό, ήταν το αποτέλεσμα της επίτυχίας ενός σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός για τις παροχές που ανακοίνωσε προεκλογικά, τονίζοντας πως «η έγνοια μας ήταν αυτήν την ανάκαμψη της οικονομίας να την νιώσουν στην καθημερινότητά τους όσοι έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση». Ακόμα ο κύριος Τσίπρας επισήμανε πως «τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι σε απόλυτα ασφαλές δημοσιονομικό περιβάλλον, είμαστε με απολύτη βεβαιότητα και σιγουριά έτοιμοι να το ανακοινώσουμε. Πρόκειται για μέτρα μόνιμα, αν ήταν εφάπαξ θα μπορούσα να δεχθώ την κριτική ότι τα δώσαμε προεκλογικά».

«Βρήκαμε άδεια ταμεία και τώρα έχουμε ταμεία 30 δισ. ρευστότητας και 5,5 δισ από αυτά τα κλειδώνουμε σε ειδικό λογαριασμό για να μην μας πει κανείς ότι παραβιάζουμε την συμφωνία» πρόσθεσε.

Για το 2020, 21 και 22 φέρνουμε μέτρα ελάφρυνσης, που ανακοινώσαμε και είναι φιλοαναπτυξιακά, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Εκτιμούμε ότι έχουμε καταγεγραμμένη κατ’ έτος υπέρβαση των στόχων κι έχουμε και μέτρα 2,5 δισ. που θα επιδράσουν στην οικονομία και θα επιδράσουν θετικά γιατί αυτά που πήρε ο συνταξιούχος δεν τα βάζει στον κουμπαρά, τα δίνει πίσω στην αγορά».

Το ΕΚΑΣ ήταν από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις μας

Η οικονομία μπαίνει σε έναν «ενάρετο κύκλο» και θα έρθει περισσότερος δημοσιονομικός χώρος και ό,τι χώρος δημιουργηθεί θα πάει να ανακουφίσει όσους πληγώθηκαν από την κρίση, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και εξήγησε αναφορικά με το ΕΚΑΣ: «Βγήκε ο κύριος Τσακαλώτος και εξήγησε ότι το ΕΚΑΣ ήταν μια από τις μεγαλύτερες πληγές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε στο πλαίσιο της επώδυνης συμφωνίας, ήταν αδύνατο να καταφέρουμε να το κερδίσουμε και μάλιστα η επιμονή των εταίρων μας δεν ήταν στο ποσό, αλλά στο ότι δεν μπορούμε να έχουμε προνοιακό επίδομα στους συνταξιούχους», είπε και πρόσθεσε: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια φροντίσαμε να καλύψουμε την απώλεια του ΕΚΑΣ μέσω του κοινωνικού μερίσματος που αναδιανεμήθηκε».

«Το λέω με μια πικρία ότι ως πρωθυπουργός είχα την θέση, όχι να μοιράσω χρήματα, αλλά να μοιράσω βάρη με κοινωνική δικαιοσύνη», είπε.

«Δώσαμε τη μάχη με εντιμότητα, φτάσαμε μέχρι το χείλος του γκρεμού, κάναμε ένα βήμα πίσω, για να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Καταφέραμε και είμαι περήφανος πιο πολύ διότι μέσα σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής αποδείξαμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, διαρκούς πάλης και αμφισβήτησης».

Έχουμε αθροιστικά μεσοσταθμικά μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% το 2019 και το 2020

«Όσα εξήγγειλα πέρυσι στην ΔΕΘ τα ψηφίσαμε όλα, για τον ΕΝΦΙΑ έχουμε αθροιστικά μεσοσταθμικά μείωση 30% το 2019 και το 2020, το οποίο θα κατανεμηθεί με δικαιοσύνη, θα είναι 50% για τα λαϊκά στρώματα, αλλά γι’ αυτόν που έχει βίλα στο Καβούρι και στην Εκάλη θα είναι 10%», ανέφερε.

«Αυτός που έχει τεράστιο σπίτι και συνήθως φοροαποφεύγει ή εχει off shore και φοροδιαφεύγει και πώς να τον πιάσεις με την offshore, που έχουν κάνει τέχνη την φοροδιαφυγή;», είπε ο κύριος Τσίπρας για να δικαιολογήσει την σκέψη του.

Ο κ. Βέμπερ θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα που εξαγγείλαμε

Αναφερόμενος στον Μάνφερντ Βέμπερ, τον επικεφαλής υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, ο κύριος Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός: «Το θέμα του Βέμπερ δεν είναι απλό διότι διεκδικεί την θέση του Γιούνκερ και δεν είναι απλά συντηρητικός πολιτικός, είναι χριστιανοκοινωνιστής από την Βαυαρία, φανατικός οπαδός του κυρίου Σόιμπλε, είναι μια επιλογή απειλητική για την Ελλάδα και την συνοχή της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη εάν εκλεγεί και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν εκλεγεί θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα που ανακοίνωσα και θα προσπαθήσει να επιβάλει σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία».

«Κι ο Γιούνκερ είναι δεξιός, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι ψήφος στην ΝΔ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον κύριο Βέμπερ και εντολή ακύρωσης των μέτρων», είπε ο κύριος Τσίπρας.

«Αν έχω την νομιμοποίηση τη Δευτέρα και επιβεβαιωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη πολιτική δύναμη, θα έχω μεγαλύτερο πολιτικό εκτόπισμα στο Συμβούλιο Κορυφής να πω μαζί με άλλους προφανώς, «ωπ, ως εδώ, δεν μπορούμε να έχουμε πρόεδρο της Κομισιόν κάποιον που κοιτάει μόνο τις χώρες του Βορρά, υπάρχουν και οι χώρες του Νότου. Δεν θα ξεχάσω την συμπεριφορά του το 2015, που ήταν προκλητική».

Εθνικές εκλογές σε τρεις μήνες

Την Κυριακή κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη κι έχει πολύ μεγάλη διαφορά, σε τρεις μήνες είναι οι εκλογές, αν το πολιτικό σχέδιο που παρουσιάσαμε αυτό εγκριθεί από το λαό, σημαίνει δύναμη, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και προχωράμε, είπε ο πρωθυπουργός για το διακύβευμα των εκλογών.

«Η νομιμοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας δίνει τη δύναμη να αποτρέψω την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν» διευκρίνισε και ανέφερε ότι «με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουμε σε μία συζήτηση η οποία δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει, αλλά τελικά όλα θα κριθούν στις εθνικές κάλπες».

Δεν κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο της λαϊκής Δεξιάς

«Ενδιαφέρον και πολύ τολμηρό» αυτό που έκανε ο Άρης Σπηλιοτόπουλος, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Βλέπω ότι υπάρχει κι ένα μεγάλο κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων, δημοκρατικών όμως, που τάσσονται με την Ελλάδα των πολλών και εμείς δεν θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα στον κόσμο της λαϊκής Δεξιάς, γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα από το σημερινό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Πηγή: Protothema.gr

Tags
Περισσότερα...

Επιλεγμένα νέα

Close