Της Κορίνας Λιούτα*
Το δικαίωμα των εκλογών αποτελεί μια “κατάκτηση” της δημοκρατίας μας. Πόσο όμως αυτή η κατάκτηση μας αφορά όλους;
Έχουμε αναρωτηθεί αν όλοι μας έχουμε το δικαίωμα του “εκλέγειν”;
Κι αναφέρομαι στους ανάπηρους συμπολίτες μας που αποκλείονται απο το δικαίωμα αυτό, λόγω μη προσβασιμότητας.
Μόνο που η αναπηρία αφορά στους πνευματικά αδιάφορους προύχοντες του κράτους και όχι τους οργανικά ανάπηρους συνανθρώπους μας. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, κανείς δεν περισσεύει και όλες οι φωνές πρέπει να ακουστούν.
Η ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί το δικαίωμα του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι των Ατόμων με Αναπηρία, αφού σύμφωνα με έκθεση του EDF μόνο τα 12 κράτη μέλη της ΕΕ από τα 28 διαθέτουν πρότυπο προσβασιμότητας για όλα τα εκλογικά τμήματα. Βέβαια τα πρότυπα αυτά δεν καλύπτουν όλες τις αναπηρίες στην προσβασιμότητα.
Η προσβασιμότητα είναι η δημιουργία προϋποθέσεων προς διευκόλυνση των ΑμεΑ, ώστε να προσεγγίζουν με άνεση και ασφάλεια τις σχετικές υποδομές.
Σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, εκτιμάται ότι εκατομμύρια ΑμεΑ δεν θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, είτε γιατί δεν δύνανται, είτε δεν θα είναι επιτρεπτό, είτε θα ψηφίσουν με πολύ δυσκολία.
Εκατομμύρια ψηφοφόροι ΑμεΑ θα αποκλειστούν από το δικαίωμα του εκλέγειν, λόγω τεχνικών εμποδίων στα εκλογικά τμήματα, αντίθετα με τη γενική οδηγία της γενικής αρχής όπου “όλα τα εκλογικά τμήματα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα ή προσβάσιμα”.
Δυστυχώς από τις αρμόδιες αρχές, εκτιμάται ότι προσβάσιμο θεωρείται ένα εκλογικό τμήμα που διευκολύνει τους κινητικά αναπήρους, αγνοώντας έτσι τους τυφλούς, τους κωφούς, τα άτομα τρίτης ηλικίας κλπ.που είναι και αυτοί ΑμεΑ.
Είναι επομένως επιβεβλημένες οι εναλλακτικές μορφές ψηφοφορίας, όπως η “επιστολική ψήφος”, η “ηλεκτρονική” άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ΑμεΑ, ή ακόμα και η καθιέρωση κινητής κάλπης, η δημιουργία ψηφοδελτίων σε μορφή Braille για τυφλά άτομα, διασφαλίζοντας έτσι την διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας…. Επίσης η δημιουργία ειδικών εκλογικών τμημάτων για ΑμεΑ, ώστε να αρθεί η αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγειν των πολιτών υπό καθεστώς κηδεμονίας.
Ας θεσπιστούν επιτέλους οι κανόνες για το δικαίωμα του εκλέγειν των ΑμεΑ.
Η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα και στις Εκλογές!
*Η Κορίνα Λιούτα είναι Πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Υποστήριξης “ΘΕΛΩ” και Μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ και Υπεύθυνη Προσβάσιμου Τουρισμού της ΝΔ.