ΕιδήσειςΠολιτική ενημέρωση

Η Ελλάδα αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ, η Κύπρος μειώνει 50% τους φόρους της!

Βίοι… αντίθετοι για Ελλάδα και Κύπρο, με την κυπριακή κυβέρνηση να ανακοινώνει -μετεκλογικά- τη μείωση, κατά 50%, του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας, δηλαδή από το 1 τοις χιλίοις στο 0,5 τοις χιλίοις, τη στιγμή που ο ΕΝΦΙΑ στη χώρα μας ήρθε για να μείνει, και αντί να καταργηθεί αυξάνεται.

Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε και την πλήρη κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους επί της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Όπως τόνισε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, με την απόφαση έχει πραγματοποιηθεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης και ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι από το 2008 υπήρχε δέσμευση με ευρωπαϊκή οδηγία για επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοπέδων οικοδομήσιμης γης στο πλαίσιο όμως εμπορικών συναλλαγών με συντελεστή 19%, η οποία δεν είχε εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί.

Τα έσοδα από αυτή την απόφαση για το κράτος θα είναι περίπου 24 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο θα υπάρξει ελάφρυνση φορολογικού βάρους, αφού από τα 103 εκατ. ευρώ που εισέπραττε το κράτος από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα εισπράξει μόνο 45 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος συνυπολογίσει τα 24 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και πάλι υπάρχει σημαντική μείωση της φορολογίας κατά πολλά εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι ο κύπριος υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, σε συνέντευξή του στο Βήμα, είχε επισημάνει ότι το κλειδί ήταν ο περιορισμός των δαπανών όλων των υπουργείων (επιδόματα, ταξίδια, οχήματα, καύσιμα κ.τ.λ.), πλην των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Επίσης, είχε απονείμει εύσημα στον Χάρη Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι «δεν δέχεται εξαιρέσεις στη φορολογία και η κατεύθυνση είναι όσο μειώνονται οι δαπάνες να δημιουργούνται περιθώρια μείωσης της φορολογίας για όλους».

Πηγή: Skai

Tags
Περισσότερα...

Επιλεγμένα νέα

Close